10 причин замінити старий котел

За останні півтора десятиліття більшість компаній - виробників опалювального обладнання в значній мірі вдосконалили виробництво і технічне оснащення своєї продукції. Кардинально змінилися конструкції нових котлів, їх комплектація. Крім того з'явилося безліч нових, більш економічних моделей.

Підлоговий котел Aton Atmo
Парапетний котел Aton Compact

У підлогових котлів, яким більше десяти років, часто не спрацьовує, застаріла автоматика, і виникає дилема: придбати новий котел або вкладати гроші в ремонт застарілого?

Одна з найбільш частих проблем у старого котла - це збій в спрацьовуванні автоматики по температурі. У цьому випадку котел не вимикається при перегріванні і доводиться регулювати температуру вентилем подачі газу на пальник в ручному режимі. Це доставляємо масу незручностей і вам і вашій родині: немає можливості тримати постійну температуру (в будинку то холодніше, то тепліше); час від часу потрібне втручання в роботу котла (ви прив'язані до котла і це забирає час); через добової зміни температури на вулиці (вдень на вулиці тепліше, ніж вночі, а ввечері - холоднішає) регулювати подачу газу доводиться «на око» ...

Важливим фактором є і теплова інерція. Після отримання комфортної температури ви відключаєте котел, але розігріті радіатори і вся система в цілому продовжують віддавати в приміщення отримане тепло. Отже, приміщення продовжує опалюватися і тривалий час температура не падає. Через некомфортно високої температури ви змушені відкрити кватирку для провітрювання приміщення, тим самим втрачаючи дороге тепло. Далі, коли в приміщенні температура опускається нижче комфортної, включається котел або збільшується полум'я пальника, але тепліше стає не відразу, оскільки радіаторів і системи опалення потрібен певний час, щоб набрати температуру.

В результаті застаріле обладнання змушує вас регулярно відчувати дискомфорт, пов'язаний з перепадами температури. Крім того це щоденний перевитрата газу і, як наслідок, зайві розтрати. Виходячи з усього сказаного вище значно доцільніше замінити застарілий котел новим, тим більше що виробники пропонують значну кількість цікавих варіантів.

Ми пропонуємо рішення вищевказаних проблем - це котли торгової марки Aton. На Півдні нашої країни дистриб'ютором ТМ Aton є мережа Теплогаз-центрів «Лушев», яка вже 14 років професійно займається підбором газового і теплового обладнання.

Автоматика італійського виробника Eurosit, яка встановлюється в нових котлах Aton, забезпечує в приміщенні постійну обрану температуру. Це досягається шляхом плавного регулювання подачі газу при зниженні або підвищенні температури в приміщенні. Така особливість вигідно відрізняє котли Aton від дешевих аналогів, в яких регулювання температури відбувається за рахунок режиму повного включення / вимикання котла, що не усуває дискомфорт, пов'язаний з тепловою інерцією.

автоматика Eurosit італійського виробництва
автоматика Eurosit італійського виробництва

 

Однією з найбільш небезпечних проблем старих котлів є заглушена або підв'язана автоматика безпеки. Проявляється це в такий спосіб - газ продовжує подаватися на пальник, навіть після загасання полум'я, що дуже небезпечно отруєнням газом або навіть вибухом. Ще одним варіантом небезпеки є припинення подачі газу, в наслідок чого пальник гасне, а при поновленні постачання газ просто надходить в приміщення з тими ж наслідками. Eurosit - новітня італійська автоматика, яка повністю виключає такі небезпеки.

Ще одна небезпека, яка підстерігає власників старих котлів - засмічення або закупорювання димоходу, внаслідок чого, чадний газ надходить прямо в приміщення, що може призвести до незворотних наслідків для життя і здоров'я. У нових опалювальних котлах, на відміну від застарілих моделей, є датчик димоходу, автоматика якого повністю блокує подачу газу, якщо надходить сигнал про проблеми з димоходом.

Відмінною особливістю котлів Aton є пальники, вироблені італійською фірмою Polidoro, виготовлені з високоякісної нержавіючої сталі з використанням високоточних лазерних технологій. Полум'я в такій пальнику біло - блакитне, на відміну від червоно - жовтого в старих котлах. Червоно - жовте полум'я - показник того, що газ в пальнику вигорає в повному обсязі, і як наслідок збільшується витрата палива і відповідно грошові витрати.

Пальник італійської фірми Polidoro
Пальник італійської фірми Polidoro

 

Зниження витрат газу в нових котлах забезпечується і за рахунок зменшення обсягу теплообмінника в 3-6 разів, в порівнянні зі старими моделями котлів. Це дуже важливий фактор, оскільки на стінках теплообмінника в процесі роботи утворюється накип. Знаючи, що витрата газу збільшується на 10% на кожен 1 міліметр накипу, можна уявити наскільки сильно збільшується перевитрата газу для котла, який пропрацював 15 - 20 років.

Важливою особливістю котлів Aton є конструкція самого теплообмінника, яка максимально збільшує площу теплообміну. Інші виробники для поліпшення теплообміну змушені встановлювати турбулізатори, які забиваються або прогорають після певного часу використання.

Нові котли ТМ Aton передбачають можливість підключення циркуляційних насосів, що максимально покращує роботу самої системи опалення та значно збільшує ККД. Підключивши такий насос до старої моделі котла можна бути впевненим, що котел не дасть текти.

Замінивши свій застарілий котел опалення на сучасний ви уникаєте всіх вищеперелічених неприємностей. Для заміни вам не буде потрібно безліч переробок системи опалення, тому що дистриб'ютори мають в своєму арсеналі весь модельний ряд котлів Aton з різноманітними типами підключення.

Важливим фактором, що схиляє до вибору підлогового котла Aton є його енергонезалежність (котел не потрібно підключати до енергомережі). Стаціонарні котли торгової марки Aton не вимагають значних витрат на обслуговування, невибагливі в використання і заслужили довіру своєї високою надійністю і довговічністю у використанні.