Огляд актуальних енергоносіїв

Цією статтею ми почнемо цикл матеріалів, де будемо розглядати особливості опалювального обладнання, палива та енергозбереження.

Дана стаття буде присвячена існуючим тарифам на енергоносії, в ній ми розберемося, скільки коштують різні види енергоносіїв.

Огляд актуальних енергоносіїв

 
Паливо газНайпоширенішим енергоносієм в Україні є природний газ. Довгий час він був самим доступним і зручним паливом, проте внаслідок зростання цін природний газ вже не завжди є доступним енергоносієм.

Зараз споживачів і, відповідно, тарифи можна розділити на три категорії: житловий фонд – приватні будинки і багатоквартирні будинки, компобут – підприємства та організації будь-якої форми власності та підприємства комунальної теплоенергетики - постачальники тепла населенню.

Для житлового фонду (за наявності лічильників газу) тарифи виглядають таким чином:

Споживаний обсяг газу

грн/м³

не більше 2 500 м³/рік

0,72

не більше 6 000 м³/рік

1,09

не більше 12 000 м³/рік

2,25

більше 12 000 м³/рік

2,68

Для компобуту:

Бюджетні організації та промислові споживачі

4,52

Для підприємств комунальної теплоенергетики:

Підприємства комунальної теплоенергетики

1,3

Таким чином, для населення розбіг тарифів на газ відрізняється більше ніж в 3,5 рази, залежно від споживання. Зроблено це для стимулювання енергозбереження, крім того основна маса квартир і будинків в Україні споживають до 6 000 м³ в рік.

Тому при будівництві або придбанні будинку / квартири слід подумати, а скільки буде коштувати опалити житло.

ЕлектрикаКрім газу є ще один вид енергоносія, що має повсюдне поширення - це електроенергія. Тарифи так само діляться на житловий фонд і компобут, існує дуже багато категорій споживачів, виділимо самі основні.

Для населення:

Споживаний обсяг електроенергії

грн/кВт*год

до 150 кВт*год в місяць

0,28

більше 150 кВт*год в місяць

0,36

до 150 кВт*год в місяць (сільська місцевість)

0,26

более 150 кВт*год в місяць (сільська місцевість)

0,34

до 250 кВт*год в місяць (электроплити)

0,21

более 250 кВт*год в місяць (электроплити)

0,28

Для компобуту (крім міського електротранспорту і релігійних організацій):

до 27,5 кВт

1,04

більше 27,5 кВт

0,79

Оплата за перевищення виділеної потужності - в 2-х кратному розмірі.

Але є ще багатотарифний коефіцієнт, трьохзонний і двозонний. Тарифи ці актуальні тільки для підприємств і на житловий фонд не поширюються.

нічний період 23:00 – 6:00

0,35

напівпіковий

1,02

піковий 8:00 – 10:00, 17:00 – 21:00

1,68

 

нічний період 23:00 – 7:00

0,4

денний період 7:00 – 23:00

1,5

Ці тарифи дозволяють акумулювати енергію вночі, коли в мережі її надлишок, за низьким тарифом і протягом дня опалюватися отриманим теплом.

Тверде паливоНаступний вид палива - тверде паливо. Сюди відноситься: вугілля, торф, дрова, деревні пелети, торф'яні пелети, пелети з лузги соняшника, солома, очерет та ін Видів твердого палива багато, найчастіше є яскраво виражена регіональна специфіка, тобто в Донецькій області більше використовується вугілля, а в Закарпатській - дрова. Вартість так само сильно відрізняється - чим ближче до місця використання, тим дешевше. Умовно - нарубати дров в сусідньому лісі дешевше, ніж привезти машину вугілля. Тому в подальших розрахунках вартість твердого палива бралася усереднена.

Крім того вугілля та торф відносяться до не поновлюваних джерел енергоносіїв, а дерево, солома та інше - до поновлюваних.

Характерною особливістю твердого палива є великий розкид теплотворної здатності залежно від вологості, складу та ін тому характеристики твердопаливних котлів - річ відносна.

Теплотворна здатність палива кВт*год/кг

Вище дана таблиця, виходячи з якої зрозуміло, що очерету для опалення потрібно дуже багато, а антрациту - дуже мало, відповідно очерет варто мало, а вугілля багато. Крім того у дерева (дров) дуже сильно змінюється теплотворна здатність залежно від ступеня вологості.

Тепер для того що б ми могли коректно порівняти енергоносії, необхідно привести всі види до однієї системи вимірювання, тому що важко порівнювати кВт*год і м³.

Після перерахунку у нас з'явилося два графіки, для населення і для компобуту, вони відображають вартість (у гривнях) 1 кВт*години теплової енергії. Ми врахували ККД теплогенератора, так як у різних котлів ККД різний. У електрокотла - 99,5%, а у твердопаливного до 80%, у газового - 90-92%.

Перерахунок вартості в кВт теплової енергії для населення

Так що якщо Ви підбираєте теплогенератор, для невеликого житлового будинку/квартири, то природний газ однозначно Ваш вибір. Особливо коли він є на ділянці.

Якщо будинок великий, а газу на ділянці немає і протягнути його коштує грошей, то можна розглядати варіанти вугілля або пелети.

Перерахунок вартості в кВт теплової енергії для компобуту

 

 

У наступному огляді ми більш детально розглянемо види твердопаливних котлів та їх переваги і недоліки.