Критерії вибору опалювального устаткування

Цією статтею ми продовжимо цикл матеріалів, де будемо розглядати особливості опалювального обладнання, палива та енергозбереження.

Ця стаття присвячена принципу вибору опалювального устаткування, заснованого на аналізі існуючих тарифів на енергоносії, специфіку використання різних видів палива та облік тепловтрат будинку.

Обговоримо критерії вибору опалювального устаткування.

Як це повинно робитися в теорії - розглянемо варіант із новим будівництвом, а саме будівництвом приватного будинку, для підприємств комунального побуту правила інші, про них поговоримо пізніше. Перш за все, визначимось з видом палива.

ГазПерше питання - чи є природний газ на ділянці - якщо є, то вибір практично зроблено, на користь природного газу. Якщо газопроводу немає на ділянці, але є поблизу - то розглядаємо технічну та економічну сторону проблеми. Іншими словами, чи є технічна можливість провести газ на ділянку (дозвіл сусідів, пропускна здатність газопроводу та інше) і скільки це буде коштувати. Процес узгодження досить тривалий і витратний і в цьому випадку нам необхідно розуміти, чи варто витрачати кошти на газопровід чи ні. У разі якщо район не газифікований, то все просто - газ як енергоносій відпадає.

Отже, природний газ в Україні є досить поширеним видом палива. На сьогоднішній день рівень газифікації житла в Україні природним газом становить 78% у містах і 38% у сільській місцевості. В Україні газифіковано 428 міст, 600 селищ міського типу та 12,4 тисяч сіл. Здійснюється газопостачання 147 тис. промислових та комунально-побутових споживачів, а також близько 13,43 млн. квартир і приватних будинків.

Зручність використання газових котлів у побутовому сегменті (житлові будинки і невеликі підприємства) полягає в широкому виборі обладнання (дороге / дешеве), простоті використання, економічності, компактності, автономності, котел не вимагає постійної присутності, отже, можна спокійно виїхати у відпустку , залишивши котел без нагляду. І, безумовно, ціна експлуатації (при споживанні в рік не більше 6000 м³), на сьогоднішній день найбільш оптимальна для споживача.

Якщо газу немає, то необхідно ретельно подумати, що ж буде служити Вам паливом. Слід враховувати регіональну специфіку, розташування, схильність до ручної праці (дрова треба нарубати), перспективи газифікації району, фінансові можливості та основне – чи постійно в будинку будуть знаходитися люди. Це питання я б назвав другим за важливістю, першим постає питання про фінансові можливості і кількості грошових коштів, які ми готові інвестувати в опалення будинку.

ГазЕлектрикаПеллетыОтже, вибір відбувається (в основному) між твердопаливним котлом (сталевим або чавунним), электрокотлом і пеллетним котлом (сталевим або чавунним).

Можливо, опалюватися рідким паливом, проте варіант це досить екзотичний (як за вартістю обладнання, так і по вартості енергоносія).

Графік вартості кВт умовного палива для житлового фонду я приводив у попередній статті.

Перерахуємо переваги і недоліки кожного виду палива.

Зберігання:

  • Вугілля - необхідно купувати відразу цілий самоскид (на малі партії або фасоване вугілля ціна збільшиться), тому під зберігання вугілля нам треба спеціальне приміщення, крім того, навантажувальні роботи з вугіллям супроводжуються вугільним пилом, яка не прикрашає присадибну ділянку. У разі зберігання під відкритим небом взимку, вугілля змерзається і тоді, для того, щоб набрати відро вугілля треба попрацювати ломом.
  • Дрова - так само вигідніше купувати відразу у великому обсязі, проте є можливість відвідати сусідній ліс і приволокти звідти невелику колоду (і для здоров'я корисно). Зберігатися дрова можуть під відкритим небом, але краще їх зберігати, під дахом.
  • Пеллети - у разі поставки в big bag необхідно спеціалізоване приміщення, крім того необхідно мати вантажопідйомне обладнання для розвантаження з машини. У разі придбання фасованих в мішки пелет, зберігати їх можна і на вулиці. Крім того, тижневий запас пелет (для невеликого будинку) поміститься в багажнику автомобіля (в Getz або Micra не помістяться) і завозити їх можна самостійно.
  • Електрика - ідеально з точки зору логістики і зберігання (детально розбирати не будемо).

Зольність палива:

Це кількість золи, що залишається після повного згоряння палива і визначається у відсотках до загальної його ваги до спалювання. Розрізняють зовнішню і внутрішню зольність палива.

Зовнішня — результат засмічення палива сторонніми домішками (шматками породи, піском, пилом) при видобутку, перевезенні та зберіганні.

Внутрішня — міститься в самій речовині палива та отримана лише після повного згоряння палива.

Зміст золи в паливі коливається в широких межах: дрова містять 0,5-5%, пелети 0,3 - 3%, торф 3 - 30%, буре вугілля - до 50%, кам'яне - від 0,2 до 40%, антрацит до 5%.

У електроенергії з зольністю (як і з логістикою) все гаразд, тобто її начебто немає зовсім. Але немає безпосередньо на Вашій ділянці, а так зола присутня у виробництві електроенергії яка виробляється на теплових станціях в значній кількості.

Чим нам загрожує зольність, в першу чергу - золу після згоряння необхідно видаляти з теплогенератора і утилізувати / зберігати. А так як у твердопаливних котлів цикл горіння максимум 6 годин, то відповідно кожні 6 годин нам необхідно видалити золу з котла (можна і рідше, залежить від зольності нашого палива). У пелетних котлів видаляти золу можна раз в 2-3 дні, що, безумовно, є перевагою. Деревназолаєдобривомдлягрунту.

Деревна зола є добривом для грунту

Зола, отримана від спалювання вугілля, для удобрення ґрунту не годиться і використовується як сировина у виробництві комірчастих бетонів, т.зв. зола винесення.

Виділення диму при згорянні палива так само різне. Ліве фото ілюструє роботу пелетного котла, праве - твердопаливного котла на дровах. Різниця очевидна. І якщо для промпідприємства це не принципово, то для житлового будинку це істотно (задимлення ділянки, скарги сусідів).

Робота пеллетного котлаРобота твердопаливного котла на дровах

Чому необхідно визначиться з видом палива на самому початку? Дуже просто, в тому випадку якщо ми вибираємо природний газ, то наш газовий котел може бути настінним комбінованим теплогенератором і висіти на кухні, у разі твердопаливного котла нам необхідно виділити окреме приміщення під топкову і в цьому приміщенні передбачити площу під розміщення запасів палива. І, безумовно, правильно буде передбачити топкову на етапі проектування, а не пристосовувати для неї приміщення у вже збудованому будинку.

Крім того, слід пам'ятати, що чим більше у нас будинок, тим більше грошових коштів нам необхідно витрачати для підтримки в ньому комфортної температури. Оскільки тарифи на природний газ для населення залежать від кількості споживаного газу, то витрати на опалення будинку в 400 м² Вас неприємно здивують, витрати на будинок в 800 м² вже засмутять. Для експерименту можна помножити 12 001 м³/год помножити на 2,68 грн. і розділити на 6 місяців (тривалість опалювального сезону), отримана цифра - щомісячний платіж в газове господарство.

Споживаний обсяг газу

грн./м³

не більше 2 500 м3/год

0,72

не більше 6 000 м3/год

1,09

не більше 12 000 м3/год

2,25

більше 12 000 м3/год

2,68

Як з цим боротися? Відповідь банальна і лежить на поверхні - будувати невеликі будинки площею 50 -150 м². Якщо хочеться все-таки жити у великому будинку, то на етапі проектування необхідно передбачити заходи з енергозбереження приміщення - стіни повинні бути утеплені, піно-або газобетоном, мінеральною ватою, пінопластом, пінополістиролом та ін. Загалом, є дуже багато теплоізоляційних матеріалів у кожного свої переваги і недоліки. Вікна - двокамерний енергозберігаючий склопакет, також не забуваємо утеплювати покрівлю та підлогу.

Схема тепловтрат

Наше завдання - максимально знизити тепловтрати з м² нашого будинку. Крім того, є вид тепловтрат, які часто не враховується в розрахунках. Це тепловтрати на вентиляцію, адже за припливної вентиляції приходить холодне повітря з вулиці, а йде в витяжну вентиляцію нагріте повітря. Для зменшення цих тепловтрат встановлюються рекуператори, в яких за допомогою пластинчастого теплообмінника нагріте повітря підігріває холодне повітря притоку, тим самим знижуючи витрати на підігрів.

Схема рекуператора

Так само ми повинні пам'ятати, що тепловтрати тим вище, чим більше площа зовнішніх поверхонь будинку. Іншими словами, оптимальний з точки зору тепловтрат - куб (сфера ще краще, але жити в круглому будинку не всім сподобається). Різноманітні карнизи, пілястри, сандрики, русти, контрфорси, напівколони, еркери та інше. ведуть до збільшення площі поверхні огороджувальних конструкцій і збільшують тепловтрати. На термограмме це добре помітно.

Термограма тепловтрат

Я, безумовно, не закликаю будувати безликі в архітектурному відношенні будинки, проте слід пам'ятати, що за все необхідно платити, в даному випадку архітектурна привабливість будівлі оплачується додатковими витратами на тепло, або додатковими витратами на теплоізоляцію.

Отже, ми визначилися з паливом, визначилися з проектом будинку, визначилися з заходами з енергозбереження. В результаті виконання теплотехнічної частини проекту ми отримаємо необхідну нам потужність в кВт, яка буде компенсувати тепловтрати нашої будівлі.